Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο συζήτησε την Τετάρτη τα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο είχε διεξαχθεί στις 30-31 Μαΐου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν, εστίασε στην επισιτιστική ασφάλεια, αναφέροντας ότι 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την επισιτιστική επισφάλεια, η οποία ενισχύεται από τον πόλεμο του Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «μια υπολογισμένη κίνηση κατά ευάλωτων ανθρώπων». Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι 20 εκατ. τόνοι σιτηρών βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν επηρεάζουν το εμπόριο της Ρωσίας με τρίτες χώρες και εξαιρούν τα γεωργικά προϊόντα.
Ακόμη, η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτές οι αγορές για να συνεχιστεί το εμπόριο. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους για να μην υπάρχουν εξαγωγικοί περιορισμοί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ επενδύει 225 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους νότιους γείτονές της.
Η αλλαγή κλίματος επέφερε λειψυδρία, κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμου εδάφους στην Αφρική, επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να σταλούν τρόφιμα εκεί. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ διέθεσε τρία δισ. ευρώ για προγράμματα στην Αφρική, και σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με την ηγεσία των ΗΕ και τους G7. «Έτσι αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και την παραπληροφόρηση της Ρωσίας», τόνισε.
Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν απογειωθεί. «Στηρίζουμε ευάλωτα νοικοκυριά και ευάλωτες επιχειρήσεις, ξέρουμε ότι είναι βραχυπρόθεσμα τα μέτρα ανακούφισης”, είπε. Ακόμη χαρακτήρισε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ως τις πιο αποδοτικές μορφές ενέργειας.
Αναφερόμενη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται 5 δισ. ευρώ τον μήνα για να καλύπτει βασικές της ανάγκες, προσθέτοντας ότι θα σταλεί βοήθεια 9 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες. «Η ανοικοδόμηση συνεπάγεται τεράστιες επενδύσεις», υπέδειξε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν και μεταρρυθμίσεις στη χώρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «βίαιος και απάνθρωπος» και αποτελεί «δοκιμασία και για την ΕΕ. Αντιδράσαμε με ενότητα και αποφασιστικότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δοκιμάζεται η ενότητα της ΕΕ. Ακόμη, έκανε λόγο για Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία για να χτιστεί η Ουκρανία του μέλλοντος. «Πρέπει τα ψέματα του Πούτιν να καταπολεμηθούν με τη δύναμη της αλήθειας και του ορθολογισμού», σημείωσε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μισέλ είπε ότι η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών. «Η ενότητα χρειάζεται προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι η τρέχουσα διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι έχει έρθει η ώρα οι ηγέτες της ΕΕ να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Ακόμη είπε ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας και να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία.
Ακόμη, σημείωσε ότι δεν είναι θετικά τα ποσοστά της ανάπτυξης και ότι είναι πιθανή η ύφεση. «Οι λαϊκιστές ίσως εκμεταλλευτούν την κατάσταση», επεσήμανε. «Θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία, να ανοίξουν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, εξέφρασε την ανακούφισή της για την έγκριση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Θα πρέπει να στηριχθεί η Ουκρανία, θα πρέπει να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νοικοκυριά και οικογένειες στην Ευρώπη που δεν μπορούν να γεμίσουν το καλάθι του σουπερμάρκετ. «Έχουμε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να μιλήσει για το μεταναστευτικό σύμφωνο.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Renew Europe Group, Μαλίκ Αζμανί, ανέφερε ότι νιώθουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν πιστεύει ότι θα μειωθεί η αποφασιστικότητά μας για κυρώσεις. Ας του αποδείξουμε ότι κάνει λάθος. Ας ενισχύσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ο Πούτιν περιφρονεί την διεθνή κοινότητα.
Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Φιλίπ Λάμπερτς, τόνισε ότι στο Ουκρανικό η ΕΕ δείχνει αποφασιστικότητα που πολλοί είχαν υποτιμήσει. Σχετικά με το εμπάργκο φυσικού αερίου στη Ρωσία, είπε ότι η Ευρώπη με τους χειρισμούς της αφήνει την πρωτοβουλία στον Πούτιν. Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «παράλογη» τη σκέψη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επαναλειτουργήσουν ανθρακωρυχεία και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πράσινη μετάβαση.
Ακόμη, διατύπωσε την ανησυχία του για την «αυταρχική διολίσθηση» της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολωνική κυβέρνηση», τόνισε, ζητώντας να μην εγκριθεί το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ως έχει.
Ο ταμίας της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Τζάακ Μάντισον, επεσήμανε ότι πρέπει να συζητηθεί ο πληθωρισμός όταν μιλάμε για την επισιτιστική ασφάλεια, «την οποία χρειαζόμαστε για να είμαστε ανεξάρτητοι». Από τις 24 Φεβρουαρίου έχουμε δώσει πολλά δισ. ευρώ για τη ρωσική ενέργεια, και λίγα μόνο εκατ. για βοήθεια στην Ουκρανία, υπέδειξε. «Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι βραχυπρόθεσμο, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε μακροπρόθεσμα.
Ο Ραφαέλε Φίτο, συμπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα δώσουν ισχυρές απαντήσεις στη Ρωσία, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας και να γίνουν διαφορετικές επιλογές. «Στηρίζουμε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά θέλουμε να τις εξασφαλίσουμε εξηγώντας τες στους πολίτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του συμφωνεί με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, συμπρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, ανέφερε ότι οι τιμές των βασικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και ζήτησε να απαγορευθεί η κερδοσκοπία στα τρόφιμα. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, αλλά να μην εξαρτηθούμε από άλλα δικτατορικά καθεστώτα, ενώ θα πρέπει να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση», υπέδειξε. «Χρειαζόμαστε εγγυήσεις απασχόλησης για τους εργαζομένους», κατέληξε.
Η Σαμπρίνα Πινιεντόλι, εκ μέρους των Μη Εγγεγραμμένων, τόνισε ότι η μόνη πραγματική νίκη είναι η εξασφάλιση ειρήνης στην Ουκρανία. «Πρέπει να έχουμε πολιτική πρωτοβουλία και να αναγκάσουμε τον Πούτιν να διαπραγματευτεί. Ας σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε τον ουκρανικό λαό», υπέδειξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ